ČESTA PITANJA

Česta pitanja

Bazeni su jedan od najpopularnijih objekata općenito. Teško je pronaći osobu koja ne bi uživala u kupanju u njima. Istina je, međutim, da dolaze u puno različitih oblika i formi, pri čemu svaka vrsta bazena ima svoje značajke. Najveća razlika je, naravno, u dimenzijama – dostupni su duži ili kraći, širi ili uži i dublji ili plići bazeni. Manji bazeni pogodni su i za unutarnju uporabu, dok se bazeni većih dimenzija uglavnom koriste vani.

Međusobno se razlikuju i po mehanizmima – neki mogu imati ugrađene masažne sustave, sigurnosne rubove, različite strukture stepenica, svjetla, sustave pročišćavanja, preljevne rubove itd. Neki su prikladniji za sportske aktivnosti, a neki za zabavu i opuštanje.

Cijena bazena varira ovisno o nekoliko čimbenika, među kojima su glavni veličina i ugrađena tehnologija, zatim dodatna oprema za bazen kao što su pokrivači, svjetla, sustava za pročišćavanje itd. U cijenu je uključen i trošak montaže odnosno ugradnje bazena. Troškovi koji nastaju nakon ugradnje uglavnom se odnose na potrošnju energije, vode, čišćenje i pripremu za sezonu kupanja ili zimu.

Cijena bazena može se kretati od 20.000 eura do 110.000 eura, a kao što smo već naveli, ovisi o veličini i isporučenoj opremi.

Prije ugradnje bazena kupcu se šalje uputa za pripremu terena prema kojoj se željena lokacija ugradnje bazena mora urediti na način da ugradnja bude što brža i jednostavnija. Ako je teren pravilno pripremljen prema danim uputama, ugradnja bazena može biti završena u roku od jednog dana. Što je priprema terena manje u skladu s uputama, to će duže trajati ugradnja.

Bazen treba održavati za dugotrajnu i normalnu uporabu jer se vrlo brzo može uprljati, može doći do stvaranja određenih bioloških organizama, promjene pH vrijednosti i drugih neugodnosti koje narušavaju kvalitetu vode. Zato treba redovito pročišćavati vodu i više puta tjedno pratiti određene parametre vode, od kojih su najvažniji vrijednost klora i pH vrijednost. Ti se parametri mjere specijalnim ispitivačima, a vrijednosti moraju uvijek biti optimalne: pH vrijednost mora biti u rasponu od 7,0 do 7,6, a koncentracija klora mora biti najmanje 3 mg/l.

Vrlo je poželjno pokrivati bazen noću kako bi se spriječilo nakupljanje prljavštine kao što su lišće, kukci i druge neželjene stvari.

Veličina bazena u potpunosti ovisi o preferencijama i željama pojedinca, ali za to, naravno, moraju postojati i odgovarajući prostorni uvjeti. To znači da treba imati dovoljno prostora za ugradnju. Veličina također varira ovisno o uporabi – vanjski bazeni obično su veći, a unutarnji bazeni manji.

Osim toga, veličine se razlikuju ovisno o namjeni. Ako je bazen više namijenjen opuštanju, zabavi i dječjoj igri, obično je prikladnija plića izvedba, ali ako je prvenstveno namijenjen sportu, prikladniji su duži i dublji bazeni.

Za normalno funkcioniranje bazena potrebna je i osnovna oprema koja se uglavnom odnosi na održavanje kvalitete vode i ugrađena je u sam bazen. Tu je riječ o skimeru odnosno usisavaču za površinsku vodu, povratnim mlaznicama i podnim ispustom. Izvan bazena mora biti ugrađena i pumpa koja osigurava redovito pretakanje i filtriranje vode.

Za održavanje kvalitete vode potreban je i klor koji sprječava stvaranje prljavštine i mikroorganizama te poseban granulat koji regulira pH vrijednost. Mora biti neutralan zbog rizika od korozije, stvaranja kamenca i iritacije kože. Pod dodatnom opremom podrazumijevamo razne nadogradnje, kao što su svjetla, masaže, protustrujni tok, pokrivači, automatizirano održavanje itd.