Priprema za zimu

Priprema bazena za zimu osigurava dug vijek trajanja

Priprema bazena za zimu uključuje nekoliko važnih koraka nakon kojih možete praktično zaboraviti da imate bazen kad je vani hladno i kad pada snijeg. Tako nam ostaju samo sjećanja na upravo završenu sezonu, kada nas je sunce grijalo i kada smo se kupali u novim kupaćim kostimima. I već možemo nestrpljivo iščekivati novu. Do tada, prvi korak je priprema za zimovanje. Ali što prava priprema podrazumijeva? Kako i kada je izvodimo? Sve ovisi o bazenskoj opremi i vrsti pokrivača.

Ako imate krov, to može biti dovoljno, ali ako nemate pokrivač, potrebna je drugačija priprema. U tom slučaju potrebno je nabaviti zimski pokrivač za bazen i navući ga. Prije toga treba spustiti razinu vode, ugraditi zimske elemente, pripremiti vodu, provjeriti i pripremiti bazenske instalacije i na taj način spriječiti smrzavanje vode.

Priprema bazena za zimu trebala bi početi kada temperatura vode padne na oko 12°C. Ostavite oko 2/3 vode u bazenu. Prvo se vrši šok-kloriranje, tj. dodajemo veću količinu klora kako bi se razgradile organske tvari, uništile bakterije i drugi mikroorganizmi. Time se postiže visok stupanj dezinfekcije školjke bazena, skimera i cijevi. Voda se ostavlja nekoliko dana da klor ispari, a zatim se bazen temeljito očisti usisavačem za bazen. Dodaje se algicid koji sprječava pojavu algi i posebna zimska tekućina koja optimizira pH vrijednost vode.

Nakon toga slijedi zaštita strojarnice od mraza. Najprije ispustite vodu iz cijevi i postavite strojarnicu na zimski program, te je po potrebi zaštitite od niskih temperatura. U vodu se mogu postaviti plovci kako bi se spriječilo mehaničko oštećenje bazenske školjke kada se voda počne smrzavati.

Pokrivanje bazena prije zime vrlo je važno

Priprema bazena za zimu, naravno, podrazumijeva fizičko prekrivanje površine bazena, jer se na taj način sprječava nakupljanje prljavštine i stvaranje algi, dodatno štiti bazen od smrzavanja i, prije svega, osigurava zaštita djece i kućnih ljubimaca od padova i ozljeda. Pokrivanje se također preporučuje tijekom sezone kupanja, jer sprječava hlađenje vode i prepolovljuje potrebu za korištenjem kemikalija, pa ga vlasnici bazena obično već imaju. U protivnom, mora se kupiti prije zime.

Imajući u vidu ogroman izbor na tržištu, sigurno se pitamo koji je pokrivač za bazen najprikladniji, budući da se razlikuju po stupnju sigurnosti, načinu montaže i, na kraju krajeva, cijeni. Najjednostavnija i financijski najpovoljnija opcija je bazenska folija koja se može razvući preko bazenske školjke i osigurati utezima. Nedostatak je što se na njenoj površini nakupljaju oborinska voda i snijeg, koje treba stalno uklanjati.

Lagani pokrivač od plastificiranog platna je poboljšano rješenje za pokrivanje, koje se ugrađuje u posebne vodilice na rubu bazena, a površina se pokriva i otkriva ručnim namotavanjem. Plastificirano platno vrlo je robusno, tako da može izdržati teške vremenske uvjete i težinu odrasle osobe.

Još bolja opcija je „rolo“ pokrov koji pomoću elektromotora pokriva površinu bazena. „Rolo“ pokrovi odlično podnose velika opterećenja poput snijega, otpalih grana i težine osobe, pa stoga pružaju optimalnu zaštitu. Naravno, najučinkovitiji su bazenski krovovi od polikarbonatnih ploča. Djeluju na sličan način kao staklenik, zadržavaju toplinu i sprječavaju hlađenje vode, ulazak prljavštine, a vrlo su jednostavni za rukovanje – jednostavnim pritiskom na gumb.

Bazenski krovovi izvrsni su i tijekom sezone kupanja jer je mogu produžiti za nekoliko mjeseci, a korisnicima bazena omogućuju intimno okruženje, zaštićeno od znatiželjnih pogleda. Osim toga, osiguravaju sigurnost ljudi i kućnih ljubimaca tako što fizički sprječavaju pristup vodi.

Ema bazeni mogu se pobrinuti za pripremu vašeg bazena za zimu

Nema potrebe razbijati glavu oko toga kako se pravilno uhvatiti u koštac s pripremom za zimu. Nazovite nas i mi ćemo pripremiti vaš bazen za zimu. U međuvremenu, možete se umotati u toplu deku, gledati TV i piti toplu čokoladu.